SG101 on the Web

Follow SurfGuitar101 on Twitter

Photo of the Day
Shoutbox

DannySnyder: Well done boys, keep it up Smile
3 days ago

DonKiyote: What's the difference between a Hippo and a Zippo? The Zippo is a little lighter.
3 days ago

DonKiyote: What do you call a pig with three eyes? A piiig.
3 days ago

DonKiyote: How do you kill a circus clown? Go for the juggler.
3 days ago

DonKiyote: I went shopping for some camouflage trousers - but I couldn't find any.
3 days ago

DonKiyote: Crime in multi storey car parks - wrong on so many levels.
3 days ago

vintagesurfdude: Somebody keep these guys busy, I'll go get help....
2 days ago

Clarry: I've just bought the new Batman shampoo in the supermarket. I forgot to buy conditioner Gordon.
23 hours ago

Clarry: I overdosed on Omega 3 pills. Don't worry the internal injuries are only super fish oil.
21 hours ago

da-ron: What's the difference between a hippo and a zippo? One is really heavy and the other is a little lighter.
20 hours ago

Please login or register to shout.

Current Polls

No polls at this time. Check out our past polls.

Current Contests

No contests at this time. Check out our past contests.

Donations

Help us meet our monthly goal:

61%

61%

Donate Now

SG101 Turns 10 Years Old!

SurfGuitar101 Forums » Gear »

Permalink RI Reverb Tank woes

New Topic
Page 1 of 1

I have a reissue rverb tank from around 1995. Never had any problems with it until soundcheck at a gig last night. It comes on, all the valves are glowing and sound passes through ok, but no reverb. I can get some splash by hitting it, but the guitar remains stubbornly dry.

Fortunately I have a Boss FRV1, so was able to do the gig with no problems. I also know a good tech, so am sure I can get the tank fixed with little problem, except that I am in the studio recording next weekend and I doubt he's going to be able to fix it before then.

Any ideas?

HangNine
HangNine Blog
Los Fantasticos
HangNine on Facebook
Los Fantasticos on Facebook

Got a replacement pan? I would try this first. Plus check the RCA cables, just to be sure.

The Hicadoolas

I might see if I can rig it up to the pan in my Twin Reverb. Might tell me something.

HangNine
HangNine Blog
Los Fantasticos
HangNine on Facebook
Los Fantasticos on Facebook

Check the specs of the pan before swapping them!

DIGIT #1 - REVERB TYPE
8 = short tank, three springs
4 = long tank, two springs
9 = long tank, three springs

DIGIT #2 - INPUT IMPEDANCE
A = 8 Ohm
B = 150 Ohm
C = 200 Ohm
D = 250 Ohm
E = 600 Ohm
F = 1475 Ohm

DIGIT #3 - OUTPUT IMPEDANCE
A = 500 Ohm
B = 2250 Ohm
C = 10000 Ohm

DIGIT #4 - DECAY TIME
1 = Short (1.2 to 2.0 sec)
2 = Medium (1.75 to 3.0 sec)
3 = Long (2.75 to 4.0 sec)

DIGIT #5 - CONNECTORS
A = Input Grounded / Output Grounded
B = Input Grounded / Output Insulated
C = Input Insulated / Output Grounded
D = Input Insulated / Output Insulated
E = No Outer Channel

DIGIT #6 - LOCKING DEVICES
1 = No Lock

DIGIT #7 - MOUNTING PLANE
A = Horizontal Open Side Up
B = Horizontal Open Side Down
C = Vertical Connectors Up
D = Vertical Connectors Down
E = On End Input Up
F = On End Output Up

Don't mess with #2, #3 and #5!

The Hicadoolas

Hooking up the pan from the Twin Reverb mae no difference to the fault. Neither did swapping out the 12AT7 and the 7025 valves. I don't have a 6L6 or 6K6 to try.

I think that exhausts what I can try, so off to the tech it will have to go.

Cheers for the tips.

HangNine
HangNine Blog
Los Fantasticos
HangNine on Facebook
Los Fantasticos on Facebook

Yep, that's all you can do as a player.
Best luck! I've been through a lot of trouble with my RI units...

The Hicadoolas

I've been amazingly lucky with mine; not a single problem in 16 years until now.

I've managed to find a replacemnet and will get this one fixed, so should always have one in working order from now on.

HangNine
HangNine Blog
Los Fantasticos
HangNine on Facebook
Los Fantasticos on Facebook

djangodeadman wrote:

I've managed to find a replacemnet and will get this one fixed, so should always have one in working order from now on.

Well that's good, but its better to have two in working order Smile

He who dies with the most tubes... wins

Surf Daddies

Last edited: May 08, 2012 03:38:00

tubeswell wrote:

djangodeadman wrote:

I've managed to find a replacemnet and will get this one fixed, so should always have one in working order from now on.

Well that's good, but its better to have two in working order Smile

That, of course, is my intention. I am hopeful, though, that they won't both go down at the same time! Maybe it's foolish of me to assume that.

HangNine
HangNine Blog
Los Fantasticos
HangNine on Facebook
Los Fantasticos on Facebook

Last edited: May 08, 2012 04:17:10

I have spare tubes and pans ...but it could always be something else.

peterbright wrote:

I have spare tubes and pans ...but it could always be something else.

Pretty sure it is. It's with the tech now, anyway.

HangNine
HangNine Blog
Los Fantasticos
HangNine on Facebook
Los Fantasticos on Facebook

Page 1 of 1
Top